torstai 9. lokakuuta 2008

Itsensäelättäjä


Olen saanut ystävältäni Tiinalta erittäin kiinnostavan ja huvittavankin kirjan lainaksi, ITSENSÄELÄTTÄJÄN KEITTOKIRJA. Se on painettu vuonna 1927 Riihimäen Kirjapainossa. Thora Holm on sen kirjoittanut, ja Helmi Krohn suomentanut.

Kirja alkaa seuraaville sanoilla:

"Nuori nainen keittokomerossaan on tullut yhä yleisemmäksi ilmiöksi. Tuhannet tyttäret ajan hengen ja taloudellisen aseman pakottamina lähtevät turvallisista kodeistaan elastusta ansaitsemaan. On liian kallista elää joutilaana vanhempien luona, ja tulevaisuudesta huolehtiminen on vaikeaa. Ei voi panna mitään syrjään eläkkeitä tai vakuutuksia varten eikä kerry mitään säästöön. Jokaiselle ihmiselle, niin hyvin miehelle kuin naiselle on se kuitenkin tuiki tarpeellista. Sen vuoksi itsensäelättäjä ottaa askeleen, joka johtaa ansiotyöhön ja itsenäisyyteen ja tavallisesti kantaa myös kaikki seuraukset."
Thora Holm antaa itsensäelättämisen ohjeita "mammantytöille", joiden ei ole tarvinnut auttaa kodeissa - he eivät ole tottuneet edesvastuuseen. Mutta reipas mieli voittaa monet vaikeudet ja kärsivällisyydellä pääsee pitkälle.


Tässä yhteenvetona tärkeät ohjeet, mitä itsensäelättäjän tulee muistaa:
1. Asuntoa valitessa antaa terveydellisten periaatteiden ratkaista asia. Koska itsensäelättäjälle terveys on tärkeintä, ja me kaikki tiedämme, miten suuressa määrin asunto vaikuttaa terveyteen ja voimien ylläpitoon.
2. On kovin tärkeää, että nuori tyttö väsyttävän työn päätyttyä viettää lyhyen vapaa-aikansa sopivassa ympäristössä. Ei mikään voi olla sen virkistävämpää kuin levätä miellyttävässä ja terveellisessä huoneessa.


3. Kaikein ensiksi on hankittava vuode, joka muutetaan sohvaksi, koska omistajalla ei ole kuin yksi huone eikä hän halua pitää vuodetta näkyvissä. Erittäin käytännöllistä on muuttaa tavallinen rautasänky sohvaksi. Vuoteena ohut jouhipatja, sen päälle molemmat tyynyt, lakanat ja peite, jotta vuode tulee tasaiseksi. Ja niin edelleen, hyvin seikkaperäinen ohje sohvasta jatkuu ja jatkuu... Mutta tältä se näyttää valmiina:4. Hankkikaa mikäli mahdollista kunnollinen liinavarasto: on erikoinen nautinto käsitellä hyvässä kunnossa olevia, päärmättyjä ja merkittyjä käsiliinoja, ja sitäpaitsi sellaiset seikat helpottavat suuresti sekä asunnon että huoneenhaltijan hygienistä hoitoa. Älkääkä pelätkö pyykinpesua. Sen te voitte hyvin itse suorittaa, josä määräätte yhden illan viikossa käsiliinojen pesuun.

5. Maustepurkit ovat aina hauskat olemassa, mutta sellaisia voi saada maalaamalla tavallisia läkkipurkkeja, esim. tyhjiä teepurkkeja keltaisella tai vaaleanvihreällä värillä. Ja miten ylpeä voikaan olla, kun saa pussin vaihdetuksia kotonamaalattuun purkkiin, esim. suolapussin sievään suolavakkaa, jonka voi ripustaa keittiökomeron seinälle. Siispä, tuunausohjeita! :))

6. Pitäkää aina työtakki käsillä, kernainten valkea, jonka voitte helposti pukea ylle kotiintullessanne ja joka suojelee pukua, alottakaa aina siitä työstä, joka vie eniten aikaa ja jonka tulee määräajalla olla valmiina.


Sitten pari ruokaohjetta, joissa mm. "todella" herkullisia kuvia:
Torstai on yhä toivoa täynnä, joten mukavaa torstain jatkoja! Huomenna seilaan Itämeren aalloilla. Näillä ajatuksin toivottelen mukavaa viikonvaihdetta! Toivottelee nimim. minäkö muka itsenielättäjä?

10 kommenttia:

valkeataika kirjoitti...

Voi apua! Kuinka hassulta tuo nyt kuulostaakaan, toki aikanaan ollut tuiki tarpeellinen opus. Kiitos piristyksestä, mukavaa seilausta!-sanna

maano kirjoitti...

hih ..huippu postaus :)

Hannukka kirjoitti...

Ihana!

Tiina kirjoitti...

Hauskoja juttuja tosiaan.. :)

Sirkka kirjoitti...

Voi toihan on just tätä päivää...ihan niinkuin meillä kaikilla täällä:))
Ihanat noi ruokaohjeet ym. täytyypä kokeilla:) aina oppii uutta.
Mut hei Elsa älä sinä vaan tuolla tavalla sitä rautasänkyäsi piilota vällyjen alle, lupaathan.

Kaunein kiitos sinulle hauskasta postauksestasi, taitavat suupieleni jäädä hymyyn, kun nukahdan.

Merja K kirjoitti...

Kiitos päivän piristyksestä ja hauskaa risteilyä!

Aivan ihana tuo edellisessä postauksessa oleva rautasänky :)

päivi kirjoitti...

hei ja kiitos kivasta postauksestasi<3
paketti tuli myös perille, sydämiä siitä sinulle<3
mukavaa viikonloppua sinne ... lämpimin terveisin päivi

Nicole kirjoitti...

Eihän elämä oli kovin helppoa ennen vanhaankaan =). Minulla on vähän samanlaisia kirjoja täällä. Välillä naurataa, välillä suututtaa kun niitä lukee. Oi voi kun oli niin paljon asioita, jotka eivät sopineet naisille olleenkaan...
Hyvää minilomaa sinulle!

Mari kirjoitti...

Siis hauska kirja! Tuli inspis kaivella oma vanha kirja-kokoelma esiin:) Rentouttavaa viikonloppua!

Krisse kirjoitti...

Oi mikä kirja. Eikö olekkin hauska lukea vanhoja kirjoja jotka käsittelee vaikka kodinhoitoa, pukeutumista tms.

Ihana postaus.