perjantai 7. marraskuuta 2008

Kakkulamuotia 1900-luvun alusta


Wikipediasta kaivamani tiedon mukaan silmälasit keksittiin Pohjois-Italiassa todennäköisesti 1280-luvulla. Alkuperäinen keksijä on jäänyt tuntemattomaksi, mutta arvellaan, että ne olisivat lähtöisin arabeilta joilla saattoi olla suurennuslaseja jo 1100-luvulla. Wikipedian mukaan silmälasit ovat kehyksen ja linssien muodostama apulaite, jota pidetään silmien edessä. Itse olen voimakkaasti likinäköinen, dioptereita löytyy -10, joten olen ihan kympin nainen. Piilolinssejä en ole koskaan osannut käyttää, ja silmälasit ovat olennainen osa minun olemustani ja habitustani. Ensimmäiset prillit sain 7-vuotiaana.

Olen törmännyt vahingossa muutamiin wanhoihin silmälaseihin jotka on ollut pakko saada itselleni. Nämä ensimmäiset ovat nenävarsilasit 1900-luvun alusta, ne säilytän vanhassa alkuperäisessä peltikotelossa. Ihan ehjät ja hyväkuntoiset, joten varmasti vähällä käytöllä aikoinaan olleet.
Sitten wanhat mummon silmälasit, pyöreät ja metallisankaiset. Nämä olen hankkinut joskus 1980-luvulla Pelastusarmeijan kirpputorilta Porista. Ja kulkeneet matkassani.
Sitten vielä yksi erikoisuus, nimittäin wanhat aurinkolasit, jotka olivat isotätini Toinin. Hän matkusteli aikoihaan hyvinkin paljon, vietti aikaansa mm. kylpylöissä ympäri Eurooppaa. Hänen jäämistöstään on löytynyt runsaasti aarteita ja erikoisuuksia.


6 kommenttia:

päivi kirjoitti...

rillipäältä terkut sinulle<3
itsellä ne ilmestyi nenälle muutama vuosi sitten... se ikänäkö :(
enää en pärjää ilman niitä:D
mukava postaus sinulta jälleen!
omaa pikkuhiljaa mietin, josko huomenna jotain saisin päivänvalossa kuvattua?
....päivi

Riikka T kirjoitti...

Ihania, ei voi muuta sanoa!

Mari kirjoitti...

Ei hitsi miten hienoja:) Mukavaa perjantai-iltaa!

Sirkka kirjoitti...

juu nämä ovat olleet aina ihastukseni kohde...nykyiset lasit eivät vedä vertoja :)) itsellänikin on lukulasit olleet parikymmemtä vuotta, en enää tarkalleen muista kuinka kauan:))
Minulla on kyllä hätävarana tosi vanha suurennuslasi laukussani:)

maano kirjoitti...

kiva kakkula postaus :)

Tiina kirjoitti...

Ne on tosiaankin kauniita nuo vanhat kakkulat. Mutta nuo viimeisimmät on kyllä niin symppikset että voin hyvin kuvitella käyttäjäladyn hienostuneena kulkemassa kylpylän pihalla kauniina aurinkoisena päivänä... :)
Mukavaa isänpäiväviikonloppua!