maanantai 25. elokuuta 2008

Ensemble, c'est tout

Olen pitkän aikaa etsinyt ranskalaisia leffoja dvd:nä, niitä kun on paljon vähemmän kuin englanninkielisiä. Sain sitten käsiini Ensemble, c'est tout - Kimpassa -leffan, jonka tarina perustuu Anna Gavaldan samanimiseen menestysromaaniin. Sunnuntaina satoi lotisi oikein kunnolla, siis ihanteellinen päivä katsella leffoja. Ja viettää samalla ns. pyjamapäivää, tiedättehän, koko päivän pyjamassa eikä ulos mennä ellei ole pakko.

Ja sitten leffan kimppuun.


Mikä parasta, elokuvan tapahtumien keskipisteenä on Pariisi ja neljä ihmistä, joiden tiet kohtaavat. Camille (ihana Audrey Tautou) on ottanut etäisyyttä yläluokkaiseen taustaansa ja työskentelee Toutclean-nimisessä firmassa siivojana. Hän asuu vetoisessa vinttiasunnossa, ja samassa talossa asuu Philibert (Laurent Stocker), änkyttävä, intellektuelli, hieman neuroottinen aristokraatti. Hän asuu aivan huikaisevan viehättävässä perintöasunnossa, jossa korkeat huoneet, kaunis sisustus ja väritys, ja sitä pariisilaista charmia. Philibertin luona majailee itsekäs ja ylirasittunut Franck (hurmaava Guillaume Canet), kokki ja naistenmies, joka tuntee suurta rakkautta isoäitiään Paulettea (Francoise Bertin) kohtaan.


Kolmikon kimppa-asuminen alkaa siitä, kun Philibert pelastaa flunssaisen Camillen vetoisesta vinttiasunnosta valtavaan huoneistoonsa. Naisen läsnäolo häiritsee Franckin poikamieselämää ja Camillea kiusaa Franckin välinpitämättömyys muista. Rauha on tipotiessään. Jokaisella on murheensa. Franck ei tiedä mitä tekisi vanhainkodissa kotiaan ikävöivän isoäitinsä Pauletten kanssa. Philibert ja Camille pelkäävät kaikkea ja ahdistuvat. Yhdessä he kokevat surut ja vastoinkäymiset ja samalla todellista ystävyyttä ja rakkautta.

Leffan valmistusvuosi on 2007. Ohjaaja Claude Berri.

Pidin kovasti leffasta, sen elämänmakuisesta otteesta, lämminhenkisyydestä, sydäntälämmittävästä huumorista, empaattisuudesta ja välittämisestä. Vähän nukkavierut ja omapäiset henkilöt antavat persoonallisen säväyksen. Leffalla on viesti; yksin ihminen ei ole vahva, toisistaan välittäminen on tärkeää. Näin pyyteettömästi hyvää tarkoittavia elokuvia ei ole koskaan liikaa.

Tässä klippi Kimpassa-leffasta.

11 kommenttia:

SatuG. kirjoitti...

En tiennytkään, että tuosta ihanasta kirjasta on tehty elokuva! Ihastuin, nimittäin siihen kirjaan todella paljon. Kiitos, kun kerroit!

Galleri MochB kirjoitti...

Franska filmer har jag ännu inte upptäckt...:O) Det beror säkert på att jag inte förstår det där vackra språket... Många fina lördags fynd! 25 meter spets!! Ja du vad allt kan du hitta på med den...:O) Ha en trevlig vecka!

Marja Kristiina kirjoitti...

Tuo täytyy ehdottomasti katsoa, pidin tosi paljon kirjasta. Onko elokuvaan otettu mukaan se, ettei Camille kykene syömään mutta että Franck saa ennen pitkää hänet toipumaan ihanilla keitoksillaan?

Lämpöä ja sydämen sivistystä ei ikinä voi olla liikaa. Kiva kun muistutit tästä tarinasta!

Tiina kirjoitti...

Katsos miun blogiin.. ;)

Mari kirjoitti...

Lapset on ihania, mutta olen kade kun saat pitää tuollaisia köllöttelypäiviä! Niitä kaipaan älyttömästi. Ja tuosta leffastakin tykkäisin taatusti. Ja kirjasta, jos vain joskus vielä ehdin lukea. No kuullostanpas onnelliselta:)))

Mukavaa alkavaa viikkoa! Ihanaa kun päivittelet niin usein blogiasi...

Mari

Elsa kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Elsa kirjoitti...

Kiitoksia kovasti ihanaisista kommenteistanne kaikille ihanaisille!

Marja Kristiina: Camilla on leffassa huono syömään, melkein anorektikko, mutta Philibert tekee hänelle sopan, ei Franck. Että ei ihan romskun mukaan tehty leffa...

Galler M&B: en minäkään niin hyvin ranskaa osaa että leffan pystyisin tekstittä katsomaan, ranskalaisissa elokuvissa on muutakin kuin kieli joka "pakottaa" niitä katsomaan, niissä ei ole onneksi sitä "hollywood"-hömpötystä ja mahtipontisuusta johon olen kovin kyllästynyt.

Ada och Emil kirjoitti...

Päivä pyjamassa kuulostaa taivaallisen hyvältä :)

Ja tuo elokuva, aaa,pakko vuokrata!! Näyttää liiankin hyvältä ollakseen totta :) Kiitos vinkistä ja mukavaa alkanutta viikkoa.

Marja Kristiina kirjoitti...

Ehkä se olikin juu Philibert... lukukokemuksesta jo aikaa.

Mutta hei, KIITOS sinulle huudosta ja olet nyt sitten tulossa sifonin onnelliseksi omistajaksi! Meilaa, kiltti, osoitteeseen merry_marja(at)hotmail.com

Sirkka kirjoitti...

Kiitos, minun makuuni myöskin ja niin tunnelmallinen...aistin Pariisilais asunnot, sellaiset katto:))
Kiitos tästä! Näkemisen arvoinen! Merci!

Skomakartummen kirjoitti...

Åhhh... tack får skriva på svenska. Är kass på att stava på finska. Gillar dina vykort från paris. Verkar varit skön dag i Söndags. Många kramar Sari