sunnuntai 22. helmikuuta 2009

Lavender tree


"I judge that the flowers of lavender quilted in a cap and worne are good for all diseases of the head that come from a cold cause and that they comfort the braine very well." (William Turner, 1551)


Hankin eilen puurungoisen laventelipuun. Siinä on harmahtavan vihreät, vähän karvaiset ja laidoiltaan sisäänpäin kääntyneet lehdet. Nyt ihmettelen miten sitä hoidetaan. Googlettamisen avulla sain selville että valoisa paikkaan se pitäisi sijoittaa (ikkunalaudalle, juu) ja suihkutellaan usein. Kertokaa, millaisia kokemuksia teillä on laventelin hoidosta ja kasvattamisesta.

Laventeli, lavandula angustifolia, on vanha kasvi. Käyttötarkoituksia on useita, sitä voidaan käyttää rohtona (rentouttava ja rauhoittava vaikutus), kosmetiikassa öljynä ja saippuana, hajusteena esim. pot pourrissa ja kransseissa, ja ravintona voimakkaan makuisten liha- ja kalaruokien maustamiseen, salaatin mausteena tai leivonnaisissa sokeriliemessä kuorrutettuina. Uskomaton ihmekasvi!

Tänään käväisin kirpputorilla, ja kuvassa näkyvä patenttikorkkinen pullo sai minut valtoihinsa, tuollaista sinertävää lasia. Ja hintakin vain kaksi euroa.

Olen istuttanut helmililjoja kasvamaan vanhaan kakkuvuokaan, katsotaan mitä näistä syntyy. Siis olenpa ollut tänään kunnon viherpeukalo! Mukavaa ja antoisaa uuden viikon alkua!Hello everybody! I have bought a lavender tree, placed it on my window board. As I think it needs light for growing. I have never before had a lavender as a plant, have you any good tips for growing and taking care this plant?

Lavender being an old plant has many good purposes. Already the Romans used lavender-scented water for bathing. Lavender has also healing, calming, soothing and insect rapelling properties. And furthermore, I read that even lavender ink is possible to make. Lavender flowers can be used in salads bringing colour, fragrance and somewhat bittersweer flavor. Today I have been a proper green tumb as I planted some Muscari (hope this is the right English word for this flower) bulbs on ancient baking tin. Have a nice week!15 kommenttia:

maano kirjoitti...

ompa kaunis tuo puumallinen laventeli, ja ihanat viitat taustalla :)

tinttarus kirjoitti...

Arvokkaalta jopa näyttää tuo upea viherihanuus! Minä olen vallan väärä ihminen kyllä viherneuvoja antamaan, joten niiltä osin vaikenen tyystin tykkänään. Olen semmoinen sisäkasvienkaataja, jotta huh ja hui!
Eipä edes vahingossa mikään pysy hengissä. Töissä minulla kyllä kasvit ja kukkaset luokassani ovat loistossaan ja terhakkaita kuin mitkä, kiitos siitä kuuluu viherpeukalon omaavalle iki-ihanalle siistijällemme! Hän hoivaa ja laulelee luokassani kaikelle viheriöivälle!

Lumen tuprutuksen keskeltä sunnuntai-iltaasi vehreä heipatus!

päivi kirjoitti...

laventeli on ihana kasvi:)
minä viljelen sitä kasvihuoneessa ja terassilla kesäisin...
nyt en ole löytänyt siemeniä , joten täytynee ostaa pikkuisia alkuja toukokuussa puutarhalta?
yleensä kasvatan ne siemenestä asti itse jolloin jatko kasvatuskin on helpompaa... erityisiä neuvoja vaikea antaa, minusta se on idioottivarma ja helppo kasvi:)
kuivaan lehdistön aina syksyllä ja nakkaan itse kasvin kompostiin, en ole onnistunut näillä korkeuksilla sitä maassa talvehdittamaan:(
mukavaa alkavaa viikkoa sinulle<3 halauksin päivi

Ulpukka kirjoitti...

Laventeli viihtyy talvisaikaan valoisassa ja viileähkössä paikassa. Lasikuisti on ihanteellinen. Itse en ole laventelejani juurikaan sumutellut. Multa saa kastelujen välillä hieman kuivahtaa. Kesäksi kannattaa siirtää ulos, kukkii siellä varmemmin. Valitettavasti varsinkin rungollinen laventeli on melko mahdoton saada talvehtimaan. Sisätiloissa meinaa kyllä talven mittaan ränsistyä ja kuivua. Laventeli (ei siis rungollinen) saattaa joskus talvehtia maassa aivan eteläisimmässä Suomessa. Tarvitsee hiekkaisen, hyvin vettä läpäisevän kasvualustan ja kunnon lumipeitteen suojaksi. Kerran olen maassa onnistunut yhden säilyttämään. Näytti keväällä surkealta, mutta leikattuani sen alkoi kuitenkin vaivalloisesti versomaan.

Sinulla on tuosta rungollisesta kaunokaisesta onneksi iloa pitkälle syksyyn ja saat varmasti saksittua vähän omaa laventelisatoa kuivattavaksi. Mitä siitä vaikkei vuosia kestäisikään!

Mari kirjoitti...

Ompas kaunis tuo laventeli! Mukavaa viikonalkua :)

Minttu kirjoitti...

Näisät kuvista tuli ihanan keväinen olo :)

Riikka T kirjoitti...

Hienoja kuvia.
Jos laventelisi alkaa voida huonosti, syynä on se tavallinen, liian vähän valoa ja liian lämmintä. Eli ei ole sinun vikasi:-)
Jos sinulla on parveke, vie se sinne ainakin päiväajaksi, heti kun kevät koittaa:-)
Minulla laventeli säilyi ulkona purkissa viime talven yli hengissä. Mutta se talvi oli mitä oli ja onneksi nyt on kunnon talvi.

Sirkka kirjoitti...

Ihastuttavan runko laventelin olet ostanut...niin itselläni niitä on ruukuissa ja maassa ollut vuosia, sisällä ei kuitenkaan koskaan.
No aina mielestäni kannattaa yrittää eihän sitä muuten tiedä ja kaunishan se on nyt, nautit siitä ja hyvinkin saattaa sinulla menestyä.
Helmililjasi alkavat kuitenkin pian kukkia! Jospa laventelisikin sen huomaisi ja siitä innostuisi.

kati kirjoitti...

Todella kaunis laventelipuu! Hoitoasioista en tiedä mitään ;) Sen verran sait kukkainnostuksen nyt tartutettua minuun, että käväisenkin meidän kylän kukkakaupassa katsomassa, josko jotain hiihtolman piristettä sieltä kotiin löytäisin.
Kauniita kuvia, kiitos.

sannuli kirjoitti...

Kaunis tuo laventelisi!Itse en onnistunut pitämään rungollista laventeliani hengissä kovin kauaa...olin kastellut sitä liikaa...;)Pihalla kuitenkin saan kesäisin ne menestymään:)Onnea laventelin hoitoon ja mukavaa viikon jatkoa!Sannuli

tiina kirjoitti...

Miulla oli tuollainen kanssa ja voih!!!! vaikka miten hoidin (mukamas!!!) rakkaadella hän silti otti ja kuali pois!!!!! ;)
Mutta toivottavasti sinun kasvaa ja kukoistaa kauan.

Sirkka kirjoitti...

Kiitos Elsa taas vierailustasi, joka oli minulle hymy!

Eikös vain ollutkin ihastuttava päivä tänään VALO se saa ihmeitä aikaan, tarkoitukseni ei ollut kuvata mitään, koska ei ollut oikeastaan mitään kuvattavaa, no sit siinä vain kävi niin räps ja räps...onneni oli huipussaan, kiitos auringolle.

Valoa myös huomiselle Elsa ota sinäkin se avosylin vastaan!:)

Iippa kirjoitti...

Ihanan keväinen olo tuli, kun näin kasvisi! :) Toivotaan laventelille pitkää ikää! :)

Kivaa loppuviikkoa sinulle! :)

t. Iippa

Kirsi kirjoitti...

Kaunis on laventelipuusi! En osaa antaa ohjeita, koska minulle kävi niin "perinteisesti" viime vuotisen puuni kanssa. Mutta uskon, että saat sen menestymään samalla lailla kuin oliivipuusikin.

Kirsi

Hanneloore kirjoitti...

Hei Elsa

Kaunis on laventelipuu, todellakin!
Täällä kommenteissa on niin hyviä ohjeita että taidan minäkin kokeilla samaa puuta:))
Mukavaa viikonloppua!

Hanneloore