sunnuntai 17. elokuuta 2008

PuutarhaEnkeli Ruusa á la Tilda

Tildaaminen on ILMIÖ, joka on ollut pinnalla jo hyvän hetken ajan. Tone Finnangerin luoma villitys on lyönyt erittäin hyvin läpi, hän on luonut lukemattoman määrän tilda-hahmoja sekä materiaaleja niiden tekemiseen. Tilda-hahmojen lisäksi Tonen kirjojen yksinkertaisilla ohjeilla syntyy tilkkupeittoja, myssyjä, istuintyynyjä, kangasrasioita, kangaspussukoita, rantatyttöjä, tohveleita ja vaikka mitä muuta. Lisäksi Tilda-perheeseen kuuluu valmiita samanhenkisiä sisustustavaroita.

Tilda-maailma on ompelua ja askartelua, maalaisromantiikkaa ja pastellisävyjä, sokeria ja hunajaa, hattaraa ja pumpulia, raitaa ja ruusuja, hempeää ja hellyyttävää, humoristista ja epätäydellistä, ihanaa ja makeaa, pilkettä ja iloisuutta, viattomuutta ja naivismia.

Ymmärrän enemmän kuin hyvin että tildaamiseen voi hurahtaa täydellisesti. Ja se on naisten juttu, en tiedä yhtään miestä joka harrastaisi tildaamista. On tilda-addiktien blogeja, Sinooperi järjestää Tilda-askarteluiltoja, Unelmakirjakerhossa vannotaan Tildan nimeen, Tilda-näyttelyitä on järjestetty, jne. Tästä ilmiöstä tulee mieleeni vanhan ajan ompelukerho uudessa ajassa ja muodossa.

Miksi tildaaminen on niin kova juttu nykyaikana? Siihen on varmasti monta syytä, käsillä tekemisen suosio kasvanut koko ajan, samalla luodaan iloa läheisille ja itselle, saa toteuttaa itseään omilla ehdoillaan, siinä ei ole massa-ajattelun tuntua. Käsitöiden tekeminen tuo mielihyvää ja energiaa. Ja onhan sisustamisen suosio huipussaan.

Minäkin olen tildaamiseen kovasti tykästynyt. Yläpuolella on tekeleeni Puutarhaenkeli Ruusa. Tone Finnagerin ohjeet ovat helppoja toteuttaa, ei tarvitse olla ammattitaitoinen ompelija, suhteellisen nopeasti valmistuvat nämä romanttiset käsityöt.

Pidän eniten Tilda-kirjoista "Tildes Julehus"-kirjasta, vaikka teksti ovat norjaksi, kuvitetut, selkeät ohjeet ja ruotsin kielen taito riittää selvittämään ohjeen. Ja onhan näistä kirjoista joistain jo suomenkieliset versiotkin. Olen hankkinut kolme Tilda-valmisompelupakettia, jotka odottavat minua tarttumaan töihin: Vintage Enkeli, Country Girl ja TonttuPari. Pidän erityisesti tällaisista paketeista, niissä on kaikki tarvittava materiaali (vanua lukuunottamatta), ja siten minun ei tarvitse laukata materiaalien perässä, eikä hukkaan mene mitään.

Kuvakollaasitestaus:

6 kommenttia:

Sirkka kirjoitti...

Huomenta Elsa,
Kyllä nyt tuli minullekin Tildasta tietoa oikein roppakaupalla, niin hyvinkerroit siitä, et paremmin ei voisi. Suloisen puutarhaEnkelin Tildan olet taidokkaasti tehnyt...
Mitä se Elsa ei osaa sitä ei tarvitakkaan:)
Kiitän hyvin taidokkaasta selostuksesta, sekä kauniista kättesi aikaansaannoksista. Ihana!
Toivottelen kaunista sunnuntaita, vaikkakin se vähän harmaalta näyttää..muttei haittaa onhan meillä blogiystäviä:)

maano kirjoitti...

huomenta .. täällä aamuvarhaisella seikkailemassa . minultakin löytyy 2 tilda kirjaa ja taas ne pitäs kaivaa tuolta pölyttymästä .. :) ihanan enkelin oot tehny !

Anonyymi kirjoitti...

Maanon tavoin omista kaksi kirjaa. Mutta en ole tähän päivään mennessä vielä mitään tehnyt. nyt on kuitenkin hiljalleen meille eksynyt tildatyylisiä kankaita että ehkäpä vielä joskus niistä sekalaisista puolimetrisistä tulee jotain tildailtua.
Haaveita ainakin on ja nehän kantaa!

titta kirjoitti...

On ne tosi suloisia nuo Tilda jutut ja kirjat aivan ihastuttavia.

Lokerikko on kaunis ja mielettömän ihanasti olet sen somistanut.
:) Titta

Marja Kristiina kirjoitti...

Sydämelliset kiitokset, Elsa! Kotiuduimme just viikkisreissusta ja tietty heti koneella katsomassa, mitä kivaa blogistaniassa on tällä välin tapahtunut.

Tildailu tuntuu kyllä tosi kivalta jutulta; harmittaa niiiiiin monesti, että ompelun suhteen minulla on peukalo pakarassa :-(

Sarppa kirjoitti...

Minäkin joskus noihin Tildoihin hurahdin, nyt tosin kohta vuosi kun en ole ommellut yhtään mitään!

Kirjoja kyllä ois, taitaa olla kaikki..

Ihanan enkelin olet tehnyt..