tiistai 9. syyskuuta 2008

Kuvallisia Suomi-tarinoita, osa 2

Kadonnut perinne tyystin ja kokonaan, MAITOLAITURIT! Ne edustivat sitä maalaisromantiikkaa parhaimillaan.

Maitolaiturit olivat olennainen osa suomalaisen kyläyhteisön elämänmenossa. Maitolaitureille vietiin maitokärryillä täydet maitotonkat, josta kuorma-autot kuljettivat ne edelleen meijeriin. Mutta niillä oli muitakin toimintoja, maitolaituri oli paikka jossa parannettiin maailmaa ja kuultiin uutisia, se oli kylän tietotoimisto, juorutoimisto ja ilmoitustaulu. Iltaisin maitolaitureilla nuoret kokoontuivat, tapasivat heilojaan, ja salaa suutelivat. Maitolaiturit toimivat postilaatikkoina. Linja-autot ja kauppa-auto pysähtyivät. Niillä oli tärkeä rooli maamerkkeinä ja tienviittoina. Maitolaiturit tarjosivat suojaa sateelta ja joskus hädässä ne kelpasivat yösijaksikin. Paljon on siis jäänyt pois suomalaisesta elämästä.

Nämä kuvat ovat kunnianosoitus kadonneelle perinteelle. Paikka löytyy Lounais-Suomesta Kiikalasta, erään kahvilan pihalta.
Pari pienempää maitotonkaa tai maitohinkkiä löytyy minultakin. Kirpparilöytöjä!13 kommenttia:

Galleri MochB kirjoitti...

Grattis... :O) Hoppas du gillar vinsten! Mjölkbryggor har det funnits gott om häromkring också förr i tiden, men det är endast ett fåtal kvar nu och igen sådär fin... Härliga små vitrinskåp du gjort också!

Marja Kristiina kirjoitti...

Kyllä vain, minullekin tulee noista hyvä ja nostalginen olo vaikka kaupungissa olen ikäni asunut. Silti. Inhemska filmer, vierailut sukulaisten luokse maalle, kuumuudessa matava soratie ja pellonlaidan koiranputket. Pystykorva juoksee haukkuen tielle vastaan ja sitten automme kaartaakin jo sireenipensaiden välistä aitan eteen, päärakennuksen vierelle. Minä olen kahdeksanvuotias.

Fru Skrot - Rouva Romu kirjoitti...

Tekee aivan mieli huokaista, kun ajattelee miten paljon tämä elämänmeno on muuttunut ihan muutamassa vuosikymmenessä. Monessa tietysti parempaa, mutta ei kaikessa. Onneksi voi sentään pojan kanssa katsella Astrid Lindgrenin Emiliä ja sen aikaista elämää lintukodossa! =)

Maitotonkat ovat tosiaan ihania, minullakin pari kirpparilta ostettua.

päivi kirjoitti...

maalaistalon ja maitotilan tyttönä nuo maitolaiturit hyvinkin tuttuja ovat, vielä kouluvuosinakin sellaisessa linja-autoa aamuisin odotimme...
täällä näkee vieläkin noita, entisöitynä , muistuttamassa entisistä, hyvistä ja kiireettömistä ajoista:)
maito-astiat tuttuja jo lapsuudesta ja kotoanikin niitä löytyy...
leppoisaa tiistai päivää sinulle, terkuin päivi

maano kirjoitti...

minkin olen viettänyt aikaa maitolaiturilla , ja kuskannu sinne maitoakin .. sääli että nuo kaunistukset on purettu kun siirryttiin maitoautoihin .. olisihan ne olleet kivoja kylien komistuksia :)

titta kirjoitti...

Meillä löytyy maitolaitureita joskin harvakseltaan, lenkkeillessä niitä näkee, siis asutaan ihan maalla. Mukava postaus taas :)

p.s. nuo sunnuntaiset askartelut on ihanaakin ihanampia.

Wanhatar kirjoitti...

Kauniita kuvia maitolaitureista... Pitäisiköhän värkätä tuonne tien viereen tuollainen;) Ihanat maitotonkat sinulla!

Mari

Villa Vaalea kirjoitti...

Minunkin lapsuuteeni maitolaiturit vielä hetkisen kuuluivat. Täällä päin Suomea niitä onneksi löytyy vielä paljonkin, tosin eivät ne enää käytössä ole.

Saadappa sellainen omalle pihalle...

TeSa kirjoitti...

Kivan kuvan olet napannut maitolaiturista. Nostalgiaa.
Sain muutama vuosi sitten äitienpäivälahjaksi maitolaiturin. Mies rakensi minulle. Mahdottoman hyvä ja tukeva postilaatikon paikka ;)
Kaunis pehmotaulu.

Sirkka kirjoitti...

Kiitos kauniista kuvistasi, juu paljon on kadonnut kaunista tästä yhteiskunnasta..mihinkäs me vielä joudutaankaan;) eikö ennen vanhaan juotu maitokin melkein lämpimänä:)

pioni kirjoitti...

Enpä muista milloin olisin tuollasen viimeksi nähnyt vaikka maalla asunkin. Harmi että ne ovat miltei kokonaan kadonneet.

david santos kirjoitti...

Great Posting!!!
Congratulations!!!

Hanneloore kirjoitti...

Hei Elsa.

Minusta myös nuo maitolaiturit ovat vallan ihania..
Minun mieheni on jostain syystä myös ihastunut niihin(vaikka ei muusta sisustushömpästä olekaan niin innostunut).
Hän lupasi tehdä tuohon meidän pihatien päähän joskus sellaisen:))
Siihen voi kyllä mennä vuosia:)
Ihana idea laittaa maitolaiturit postaukseen..
Mukavaa keskiviikkoa:)
Hanna